O Nama

Kratki opis organizacije.

Svrha

Sve države na svojim poštanskim markama i novčanicama (kovanim i papirnim) prikazuju mnogobrojne vidove svog načina života i tradicije, svoju povijest, svoja sportska dostignuća, prirodne ljepote, umjetnost i folklor. Zašto? Prije svega zato jer se marke i novčanice jedne zemlje sabiraju i u mnogim drugim zemljama. Na taj način milioni ljudi širom svijeta stiču saznanja o dotičnoj zemlji.

Historija

Organizovani filatelistički pokret u Bosni i Hercegovini počinje već 1920. godine. Postojala su dva kluba, u Sarajevu i Mostaru, i tri prodavnice maraka i pribora. Nakon II svjetskog rata, na dan 15. maja 1949., osniva se Savez Filatelista Bosne i Hercegovine. Pored klubova u Sarajevu i Mostaru otvaraju se i klubovi u Banja Luci, Travniku, Tuzli, Trebinju, Derventi i Zenici. Od početnih dana broj članova je bio u stalnom porastu da bi svoj vrhunac dostigao 70tih godina prošlog stoljeća. Nažalost ratna zbivanja 90tih godina su nanijela veliku štetu filatelističkom pokretu u Bosni i Hercegovini jer su spriječila prirodno podmlađivanje članstva.

Sadašnjost

Danas Društvo filatelista i numizmatičara Kantona Sarajevo broji 33 člana. Starosna struktura je vrlo nepovoljna jer je 27 članova starije od 60 godina. Društvo ulaže maksimalni napor da filateliju i numizmatiku predstavi mladoj generaciji sa očekivanjem da će kod mnogih pobuditi interesovanje za ove hobije.